Hoe werkt kunststof spuitgieten?
Om te kunnen spuitgieten heb je kunststofkorrels nodig, ook wel thermoplastisch kunststof genaamd. Deze korrels worden verwarmd, waardoor ze zacht worden en in een bepaalde vorm geperst kunnen worden. Onder hoge druk wordt het als vloeibare massa in een mal (matrijs) gespoten. Waarna het in een koude matrijs na enige tijd afkoelt (stolt) en het gewenste product wordt gevormd. Als de koeling is afgelopen, gaan de twee matrijsdelen uit elkaar en kan het eindproduct uit de matrijs worden gehaald.
Elk product heeft een op maat gemaakte mal (matrijs), die de vorm heeft van het gewenste product. Deze matrijs wordt in de spuitgietmachine gemonteerd, waarna series van de gewenste producten kunnen worden gemaakt. Dit kan een groot aantal zijn of kleinere aantallen.
De voordelen van spuitgieten
Spuitgieten is de meest gebruikte techniek om kunststof producten te produceren en dat komt door de vele voordelen die spuitgieten met zich mee brengt.
1. Efficiëntie van spuitgieten:
Omdat het spuitgietproces volledig geautomatiseerd kan worden, biedt dit de mogelijkheid om met minimale mankrachten zeer hoge volumes te produceren. Vanaf welke aantallen spuitgieten interessant wordt, hangt af van de grootte en dikte van het product.
2. Hoge graad van precisie:
Doordat het spuitgietproces een continu proces is, kunnen afmetingen en toleranties perfect worden gecontroleerd. Dit garandeert een constante kwaliteit van de producten waardoor er geen nabewerking nodig is en maakt het proces zeer nauwkeurig.
3. Grote ontwerpvrijheid:
Bijna alles is mogelijk om te spuitgieten. Dit komt omdat je veel vrijheid hebt in het ontwerp van je matrijs.
Welke soorten kunststof kun je spuitgieten?
De afgelopen 75 jaar zijn er talloze nieuwe kunststofsoorten ontwikkeld en in gebruik genomen. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Bovendien zijn de ontwikkelingen voor nieuwe soorten nog altijd in volle gang.
In het spuitgietproces wordt gebruik gemaakt van thermoplasten. Dit zijn kunststofkorrels die na verhitting vloeibaar worden. De meest voorkomende thermoplasten zijn:
- Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)
- Polypropyleen (PP)
- Polyethyleen (PE)
- Polyacetaal (POM)
- Polyamide (PA)
Iedere kunststofsoort heeft zijn unieke eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen. Welke kunststof het meest geschikt is voor jouw unieke product wordt bepaald aan de hand van de technische en visuele eisen van het product. Om die reden is het van groot belang om deze eisen vroeg in het productontwikkelingsproces te bepalen.
Welke kosten kun je verwachten met spuitgieten?
De kosten van ieder kunststofproduct zijn verschillend. Voor het spuitgieten zijn de kosten onder meer afhankelijk van
- Het aantal kunststof producten
- Het gewenste materiaal
- De gekozen matrijs
- Het aantal caviteiten (product holtes in de matrijs)
- De machinekosten
- Een energietoeslag (ivm de hoge energiekosten)
De grootste investering die gemaakt moet worden bij het produceren van kunststof producten middels spuitgieten is de matrijs. De kosten van een spuitgietmatrijs variëren van 30000 tot ver in de tonnen voor meervoudige matrijzen.
Heb je een idee voor een product en ben je benieuwd of we dit kunnen spuitgieten? Of wil je graag brainstormen over jouw concept en het samen met ons verder uitwerken ? Neem dan contact met ons en we helpen je graag verder.